Perinteinen kiinalainen lääketiede

Perinteinen kiinalainen lääketiede

Kiinalaisen lääketieteen periaatteen mukaisesti koskaan ei hoideta pelkkiä oireita, vaan juurisyyn löytäminen ja sen hoitaminen on ensiarvoisen tärkeää. Ihmistä hoidetaan aina kehon ja mielen kokonaisuutena. Tämän vuoksi on hoitajan tärkeää ymmärtää myös hoidettavan elämäntilannetta.

Hoidot perustuvat aina perinteisen kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaiseen oireyhtymän määritykseen. Tämän pohjalta jokaisen hoito suunnitellaan hänen henkilökohtaisen tarpeensa mukaan. Tarvittaessa eri hoitomuotoja yhdistellään, jotta saadaan toivotunlainen hoitotulos.


Erilaiset epätasapainotilat ilmenevät meissä oireina ja sairauksina. Näitä häiriötiloja ja sairauksia voivat aiheuttaa esimerkiksi ruokavalio tai pitkään jatkuneet liialliset ja tukahdutetut tunteet tai ulkoiset taudinaiheuttajat. Usein kysymyksessä on vieläpä näiden erilaisten syiden jonkinlainen yhdistelmä. Neula on väline, jolla akupunktiossa kehon omia paranemisprosesseja pyritään käynnistämään ja aktivoimaan. Tällöin keho itse suorittaa prosessin, jolla se yrittää päästä takaisin tasapainoon ja poistaa vallitsevat häiriötilat. Näin on mahdollista vaikuttaa hyvin olennaisella tavalla ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.


Akupunktiolla voidaan hoitaa monia erilaisia sairauksia. Akupunktiosta on tehty ja tehdään koko ajan lukuisia tutkimuksia ja sillä on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia monien vaivojen ja sairauksien hoidossa ja hoidon tukemisessa.


Tutkimuksissa ja magneettikuvauksissa on todennettu, että akupunktiopisteiden stimulointi näkyy aivokuvissa aivokuoren aktivoitumisena. Vuosikymmeniä on myös tiedetty, että akupunktio vapauttaa elimistöön sen omia endorfiinejä ja että akupunktiolla on myönteinen vaikutus myös serotoniinin muodostumiseen.


Who on todennut ja listannut akupunktiolla olevan vaikutuksia ainakin seuraavien sairauksien ja oireiden hoidossa


päänsäryt, migreenit, selkä- ja niskasäryt,

polvi-, olka- ja rannekivut, tennis/golf -kyynärpää,

allergiat ja astma, stressi ja uupumus,

kuukautiskivut, PMS, hedelmättömyys , menopaussioireet,

endometrioosi, kystat, myoomat,

korva- ja kurkkukivut,

vatsa- ja suolisto-oireet, iho-oireet, autoimmuunisairaudet


Akupunktion lisäksi perinteinen kiinalainen lääketiede käsittää myös muita hoitomuotoja kuten guasha, moksibustio ja kuivakuppaus, joista tarkemmin alla.


Akupunktiohoito

Yleisin kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto on akupunktio, jossa akupunktioneuloilla stimuloidaan kehon eri akupunktiopisteitä. Annettu akupunktiohoito perustuu aina kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaiseen oireyhtymän määritykseen.

Akupunktiossa voi käydä ennaltaehkäisevästi ja sillä voi nostattaa omaa vastustuskykyä. Hoidossa voi käydä myös, jos haluaa lievittää stressiä ja rauhoittaa mieltä.

Akupunktiopisteitä voidaan aktivoida myös painelemalla ja hieromalla. Yleensä nämä tekniikat eivät kuitenkaan ole aivan yhtä tehokkaita kuin neulat ja hoitaminen vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja pitkäjännitteisyyttä.

Guasha

Guasha on perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukainen kokemusperäisesti kehittynyt menetelmä, jonka tietotaito on siirtynyt sukupolvelta toiselle tuhansien vuosien ajan.

Perinteisesti tekniikkaa on käytetty kehon puhdistamiseen kuona-aineista, verenkierron parantamiseen ja aineenvaihdunnan kohentamiseen.


Guasha-hoidossa ihoa kaavitaan guashalevyllä kunnes saadaan toivottu lopputulos. Välineinä käytetään yleensä puusta valmistettua työkalua ja hierontaöljyä joiden avulla kaavinta tehdään.


Entisaikaan työkaluna käytettiin litteää kiveä, kolikkoa tai keraamista lusikkaa, joka kasteltiin vedessä tai alkoholissa.


Moksibustio

Moksibustio eli moksa tai moxa on perinteinen hoitomenetelmä, jossa tiettyä ihmiskehon pistettä tai aluetta lämmitetään tai kuumennetaan polttamalla moksaa eli pujoa. Usein moksaa käytetään rullattuna tai esipoltettuna sikarina, jonka palamislämpö siirretään kehoon. Moksan mieto lämpö uppoaa syvälle lihaksiin ja lämmittää koko kehoa ja kehon energiajärjestelmiä.


Moksan polttaminen synnyttää jonkinasteista savua, joten sitä käytettäessä on huolehdittava siitä, että hoitotila voidaan moksahoidon jälkeen tuulettaa hyvin.


Kuivakuppaus / Imukuppihieronta

Kuppaus on vanha kansanlääkinnässä käytetty hoitomenetelmä, jota on harjoitettu eri puolilla maapalloa yli viidentuhannen vuoden ajan. Kuivakuppauksessa verta ei valuteta vaan keholle laitetaan lasisia tai kumisia alipaineella toimivia kuppeja.


Kuppien imu vilkastuttaa kehon aineenvaihduntaa, verenkiertoa ja kudosnesteen ja energian kulkua. Keholle imu on terveellinen shokki, kun samalla immuunipuolustus herää ja puhdistumisprosessi käynnistyy.


Energiahoidot / Reiki

Energiahoidolla tarkoitetaan yleensä hoitomuotoa tai tekniikkaa, jossa hoitovaikutus saadaan aikaiseksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen määrittelemän energiajärjestelmän kautta.


Reiki on yksi ikivanha japanilainen energiahoitomuoto, jossa mielen ja kehon tasapaino palautetaan luonnollisella tavalla. Hoitava voima on energia, jota on kaikkialla ympäristössämme. Hoidon ja energian voi tuntea hoitotilanteessa lämpönä tai pienenä kihelmöintinä eri puolilla kehoa. Energia välittyy hoitajan käsien kautta eikä se vaadi välttämättä edes kosketusta hoidettavaan.